Johanna Hendrika’s website
De oude Johanna Hendrika werd begin augustus 2010 aan de nieuwe eigenaars overgedragen. Enkele weken later kwam de nieuwe Johanna Hendrika in ons bezit. Voor lange reizen kon geen sprake zijn; het seizoen zat er bijna op en bovendien wilden we het schip eerst leren kennen. In september werd echter een rondje IJsselmeer-Waddenzee gevaren. Daarbij werd ook Vlieland aangedaan. Omdat er enkele verwanten woonden was dat eiland in de vorige eeuw gedurende vele tientallen jaren de favoriete vakantiebestemming van mijn familie. Dat geeft aanleiding om de aandacht te vestigen op een bijzonder stukje Vlieland, de Kroonpolders. Mijn oudoom Jan Wouter Kroon (1874-1960) werkte op Vlieland voor Rijkswaterstaat. Aan de westkant van Vlieland bevindt zich de Vliehors, een uitgestrekte zandvlakte. Deze was in het begin van de vorige eeuw slechts door een smalle strook land aan het eiland verbonden en men was bevreesd dat de Vliehors wel eens los van het eiland zou kunnen raken. Kroon begin met het aanleggen van dijkjes in zee, waarna achtereenvolgens vier polders ontstonden en de aansluiting van het eiland op de Vliehors verbreedde. Inmiddels zijn deze polders vogelbroedgebied; de dijk is op één punt doorbroken, waardoor een zout milieu met wisselende waterstanden ontstond. Hoewel de Kroonpolders als natuurgebied ontoegankelijk zijn, biedt een wandelpad over een dijk aan de oostzijde van de polders, ongeveer vanaf het Posthuis, een mooi uitzicht over de Kroonpolders. Een bezoek is de moeite waard!
Augustus 2010: de eerste tocht
Verslag Rondje om de Noord  2011
Rondje om de Noord 2011
Gedurende augustus-september 2011 maakte de Johanna Hendrika een ‘Rondje om de Noord’, een reis langs de zuidkust van Noorwegen, de westkust van Zweden en naar de Deense wateren. In zes weken werd ongeveer 1400 mijl afgelegd. Vanaf Alkmaar werd via Den Helder rechtstreeks naar het Skagerrak gevaren, voor de terugweg werd gekozen voor een route via het Kieler Kanaal.
Langs de Engelse en Schotse kust 2012
In augustus-september 2012 bezeilde de Johanna Hendrika de Engelse en Schotse oostkust tussen Svarborough en Arbroath.
Verslag Engeland- Schotland  2012
Via de onderstaande knoppen komt U bij de uitvoerige en geïllustreerde verslagen van deze beide zeiltochten.
Langs Duitse en Deense eilanden 2013
Verslag Duitse en  Deense eilanden 2013
In augustus-september 2013 bezocht de Johanna Hendrika opnieuw de Oostzee. Nieuwe bestemmingen waren o.a. de Duitse eilanden Hiddensee en Rügen en het Deense Christiansö. Het werd een confronatie met heden en verleden.
Home Johanna Hendrika (1993-2010) Johanna Hendrika (vanaf 2010) Reizen (1993-2010) Reizen (vanaf 2010) Ontdek de Oostzee Reizen (vanaf 2010)